Satele comunei

Vladeni

Centrul administrativ al comunei, localitatea Vladeni concentreaza aproape jumatate din populatia intregii comunitati administrative (aproximativ 2.000 de locuitori). Localitatea detine peste 100 ha teren intravilan, pe teritoriul ei aflandu-se, la intrarea in localitate venind dinspre Iasi, statiile de tratare si epurare a apei (amplasate pe malul Jijiei). In partea de nord exista un iaz cu posibilitati pentru piscicultura.

Asezarea este atestata documentar in anul 1864, dar exista dovezi arheologice care atesta o permanenta locuire a spatiului geografic, din Campia Moldovei de pe cursul mijlociu al Jijiei, din cele mai vechi timpuri.

Localitatea polarizeaza unitatile de interes public: de invatamant, sanitare, comerciale, de gospodarire comunala, de agrement si sportive:

Calea ferata ce trece prin Vladeni leaga orasul Iasi de Dorohoi si a fost inaugurata in anul 1888. Gara din Vladeni, construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, este monument de arhitectura. Este dotata cu sala pentru calatori, magazie de marfuri, rampa de incarcare si cinci linii; deserveste si comunele vecine: Sipote, Plugari, Tifesti.

Satul Vladeni este singura localitate din comuna care beneficiaza de alimentare cu apa curenta (acumularea Halceni si partial ape subterane) si dispune de o retea de canalizare.

top

Alexandru cel Bun

Satul Alexandru cel Bun este situat pe valea paraului Hluza. Format dupa 1907, prin stabilirea pe aceste meleaguri a unui grup de refugiati ai rascoalei, este atestat documentar in anul 1924.

Asezarea are o morfo-structura de tip adunat, este un sat de vale situat la 6,1 km de centrul comunei, pe drumul comunal DC4. Este un sat mic, cu o populatie ce depaseste putin 600 de locuitori si o suprafata de teren intravilan de aproape 70 ha. Invatamantul este prezent in sat prin exista unei scoali primare.

top

Borsa

La numai 3 km de Vladeni, pe drumul judetean DJ 282C, se afla satul Borsa, al doilea ca marime cu aproape 1.000 de locuitori si 126 ha teren intravilan. Este un sat rasfirat, de vale, situat pe sesul Jijiei, in partea stanga. La intrarea in sat, in sud-estul asezarii, exista o frumoasa zona impadurita.

Desi satul este atestat documentar in anul 1866, asezarea este mai veche, marturie fiind biserica Sfintii Voievozi - monument de arhitectura din judetul Iasi, construita in anul 1826. Satul dispune de un punct de imprumut al bibliotecii din Vladeni, o scoala gimnaziala si un camin culturat afiliat celui comunal.

top

Brosteni

Brosteni este un sat rasfirat, de vale, situat pe sesul Jijiei in partea stanga. De la Vladeni se poate ajunge pe drumul comunal DC3, la 7,5 km distanta. Padurea de foioase din partea de sud a localitatii este o parte a perimetrului silvic al comunei (26% din totalul terenului agricol).

Satul face parte din grupa localitatilor mici, cu o populatie de vreo 450 de locuitori si 32 ha teren intravilan. In sat functioneaza o scoala primara si o asociatie agricola de stat, SC Agricola, pe structura fostului IAS.

top

Iacobeni

Asezare de vale, de tip adunat, satul Iacobeni este situat pe unul din grindurile raului Jijia, pe dreapta. Dateaza din anul 1502 si este atestat documentar in anul 1862. Aici s-a descoperit o necropola din epoca bronzului si a migratiilor.

Localitatea se afla la 5 km distanta de Vladeni, pe drumul comunal DC3. Satul poate fi considerat mezinul comunei, cu cei aproape 300 de locuitori si 36 ha teren intravilan. Aici functioneaza o moara de porumb, construita in anul 1992, o presa de ulei din floarea-soarelui si o scoala gimnaziala. Cladirea garii - halta Iacobenii Vechi, este inclusa in lista monumentelor de arhitectura din judet.

top

Valcelele

Situat pe valea paraului Harbarau, in estul comunei Vladeni, localitatea Valcelele este un sat rasfirat de vale. Asezarea a fost atestata documentar in anul 1874. In sat functioneaza o scoala primara.

In localitate se poate ajunge pe drumul comunal DC7, dupa 5 km parcursi de la Vladeni. Satul are aprope 450 de locuitori, rasfirati pe vreo 55 de ha. Exista o importanta suprafata impadurita in sud-estul localitatii, lemnul fiind folosit pentru constructii rurale si drept combustibil.

top